De tijd waarin het ‘hier waakt de hond’ bordje voldoende was, zijn we al lang voorbij. De hond heeft het gehad en vindt lui wezen in de mand net iets leuker en gelijk heeft hij. Een goede bewakingscamera kan zijn werk vervangen en is zelfs voorzien van een paar extra functies. En het bijt niet.

D-Link Omna 180 cam

De D-link Omna cam heeft alles in huis om een goede bewakingshond te zijn:

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
 • 180-graden groothoeklens
 • Ingebouwde microfoon en luidspreker voor tweewegcommunicatie
 • IR LED’s geven tot 5 m zicht in volledige duisternis
 • Bewegingsdetectie legt gebeurtenissen automatisch vast en verstuurt meldingen
 • Full HD 1920 x 1080 resolutie voor gedetailleerde video
 • Videoclips en beelden opslaan op een microSD-kaart als back-up
 • communiceert met een geïnstalleerde app (Apple Home Kit) via je smartphone of tablet

De D-link Omna camera in gebruik

De camera komt in een stevige doos met korte handleiding en bijhorende voedingskabel. De camera voelt stevig, robuust en toch elegant aan. Hij past in elk interieur.

Het installeren van de camera kan het kleinste kind. Je plugt de voedingskabel in en verbindt de kabel met een stopcontact. Daarna kan het koppelen met je Iphone of Ipad beginnen. Bij mij duurde dit toch wel even. Mijn Iphone slaagde er niet in het toestel meteen te ‘erkennen’ nadat ik de app downloadde in de App Store. Nochtans heeft D-link het voor ons gemakkelijk gemaakt door je enkel de code op de camera zelf te laten scannen.

Zoals gezegd past de camera in elk interieur en op elke plaats, maar tegelijk heeft hij ook een nadeel. Hoewel de camera een 180° functie heeft, geldt dit enkel voor de horizontale graden. Je kan de cameralens niet naar onder of boven buigen zodat je goed moet nadenken waar je zal plaatsen om het beste zicht te hebben. Hoewel dit een nadeel is, hebben wijzelf geen problemen hierbij ondervonden. Ik vond dat hij een mooie dekking gaf van hetgeen ik wilde gezien hebben.

Omna 180De night-vision vond ik voldoende in onze woonkamer. Maar meteen wil ik erbij gezegd hebben dat het in onze woonkamer nooit 100% donker is. We wonen net naast een straatlantaarn die steeds voor enige lichtinval zorgt waardoor het night-vision gedeelte voor ons zeker voldoende was. Ik kan me echter wel inbeelden dat 5m zicht bij volledige duisternis wellicht niet volledig haalbaar is.

Via de app krijg je meldingen als er zich bewegingen registreren. Heel erg handig, maar je krijgt nogal snel meldingen. Je kan ook geen onderscheid maken: als je bv boven bent en je kinderen lopen beneden rond, krijg je ook meldingen. Handig om ze in het oog te houden, minder handig omdat je steeds meldingen krijgt: het is of (alle) meldingen aan of (alle) meldingen uit. Niets tussen in.

otherhomekit

Het feit dat je videoclips op de SD kaart kan opslaan, vind ik super handig. De SD kaart is echter niet meegeleverd.

Wat ik ook als nadeel ondervond, is dat de app op mijn Iphone niet werkte op een niet-eigen Wifi netwerk. Ik was niet in staat de camera beelden te bekijken op het wifi van mijn werk. Dat vind ik grootste minpunt. Met een Ipad zou deze functie wél werken alsook met een Apple TV.

Samengevat

Voordelen:

 • goede beeldkwaliteit
 • 180° (horizontaal) beeld is voldoende
 • integratie Home Kit (Apple)
 • automatische bewegingsdetectie
 • mogelijkheid tot opnemen van beeld
 • 2 wegen audio communicatie
 • aansluiten in je systeem is erg eenvoudig

Nadelen:

 • werkt enkel met IOS
 • night-vision (5m) is goed bij niet-volledige duisternis, maar bij 100% duisternis heb ik mijn twijfels
 • werkte in mijn geval niet op een niet-eigen wifi netwerk
 • meldingen: ofwel volledig en alles aan ofwel niet

Beschikbaarheid

De D-Link Omna 180 Cam is te verkrijgen in de App Store (179,95 euro). De app is gratis te installeren.