De eerste dagen, de eerste week. Onze plannen hadden ons gewaarschuwd: het zou druk worden. We wilden heel veel zien en van elke stad de hoogtepunten zien. Deze week stonden op het programma: New York, Philadelphia, Hershey

New York

Ons hotel heeft een prachtige locatie om heel Manhatten te bezoeken. In The Wall Street Inn blijven we 3 nachten slapen waarvan we er al ééntje achter de rug hebben. We hebben besloten geen last te hebben van een jetlag… toch beweegt de grond wat meer dan anders… of ligt dat aan het feit dat we zoveel naar boven kijken?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Het is aangenaam warm in Manhatten. Ideaal om onze bezoeken te starten. We nemen meteen de metro en zoveel verschil met een andere metro is er niet. Want ook daarover hebben we ons goed ingelezen en een plannetje afgedrukt. We rijden richting Central Park.
WAW. Dat is het enige wat ik kan zeggen. Van het moment je in Central Park bent, kan je je niet meer inbeelden dat je in een wereldstad als New York bent. Overal groen, overal bomen, eekhoorntjes die je bijna over de voeten lopen en een wasbeer op armafstand! WAW.

Wist je dat:
Central Park jaarlijks zo’n 25 miljoen bezoekers krijgt? Het langwerpige park strekt zich uit over 4 kilometer van 59th tot 110th Street en heeft een totale oppervlakte van 341 hetcare. De aanleg van het park nam 16 jaar in beslag, waarin in aanvang ruim 500.000 bomen en planten werden geplant.Het bevat verschillende ontworpen meren, een uitgebreid net wandelpaden, twee ijsschaatsbanen, een roeivijver, een dierenbegraafplaats, open grasgebieden die zowel voor de beoefening van verschillende sporten of als ligweiden benut worden en meerdere speeltuinen. Het park is een veelbezochte rustplaats voor trekkende vogels.

Vanuit Central Park vertrekken we richting Times Square. We maken een stop in een FAO Schwarz (grote speelgoedwinkel), waar de film van de smurfen is opgenomen. Een speelgoedwinkel die minstens even groot is als een bij ons gekend shopping center. Je vindt er levensgrote LEGO figuren, een piano waar je met je voeten muziek kan maken… De vraag is: “wat vind je er niet?”.
We passeren de Apple Store, Louis Vuitton, Prada en nog vele winkels die boven ons budget liggen.
We staan in de file – te voet! We staan in de file richting Time Square. Billboards en mensen overal – verklede superhelden. Ondertussen vraag ik me af of het hier ooit niet druk is.

We maken een stop in een M&M winkel, waar je ze per kleur kan kopen! En dat doen we.

De dag erop wandelen we op de ‘High Line‘: een bijzonder stadspark. In tegenstelling tot andere parken ligt de High Line boven de grond, op het traject van een verhoogde spoorweglijn die niet langer in gebruik is, zijnde de West Side Line van de New York Central Railroad. Heel mooi afgewerkt stukje groen. Vanuit de ‘High Line’ kijken we uit op eigenaardigheden van de stad: parkeerplaatsen met een liftsysteem (dat je 28 dollar per uur kost), graffiti op muren, bruggen in de hoogte tussen 2  gebouwen en vele gele taxis.

Als je googelt ‘wat te doen in New York’, staat in de top 5 ‘Empire State Building‘. Bij deze…

We kochten onze tickets op voorhand (wat we bij veel bezoeken hebben gedaan) en dat bespaarde ons lange wachtrijen! Zeker ook eens googelen!!

De prachtige uitzichten hebben we achter ons gelaten en begeven ons terug op het gewone niveau. We bezoeken nog een LEGO winkel waar je LEGO per stukje kan kopen. We houden halt in Grant Central Terminal: dit kopstation heeft de meeste perrons ter wereld: 44 perrons, en 67 sporen. In één van de zijgangen van dit station is een soort voedingsmarkt. We kopen er onze lunch.

De drie dagen New York zijn echt volgepropt want later die dag passeren we langs het ‘Flatiron Building’ (ken je gegarandeerd van zien) en Bryant Park en ’s avonds nemen we een ferry langs Liberty Island. Een bezoekje aan het eiland zelf zal voor een volgend bezoek zijn.

Sereniteit. Dat is het enige wat je voelt en denkt bij het zien van Ground Zero. Twee putten met ontelbare namen op de oevers. Namen van mensen die de aanslagen van 2001 niet overleefden. Ontelbare.

 Philadelphia 

De laatste dag in New York, pikten we onze auto op en reden richting Phily. Daar staat iets meer cultuur op het programma.
Op 4 juli 1776 betreden – net als wij nu – een paar hoge pieten de Independence Hall om de ‘oprichting van de onafhankelijke staten van Amerika’ aan te kondigen. De Onafhankelijkheidsverklaring, (“The Declaration of Independence”) stelde dat iedereen recht heeft op life, liberty and the pursuit of happiness. We kuieren rond langs gebouwen in het oude stadsdeel van Philly. We overnachten in het prachtige Villanova University Conference Center. Mocht ik nog niet getrouwd zijn, ik deed het hier. 
Iets leuks voor de kinderen is Fireman’s Hall, een interactief brandweermuseum. Verwacht geen groot gebouw, maar toch een heel erg interessante stop. Ook deze brandweermannen rukten uit om hun collega’s op 9/11 te gaan bijstaan. Weer een krop in de keel. 

 Washington DC

Stappen waar president Obama ook nog gestapt heeft? Binnenkijken in zijn huis? Lijkt jou dat iets? Mij ook! Een paar maanden terug vroegen we een bezoek aan IN het Witte Huis en het werd ons goedgekeurd! WAW. Een dag en uur werd ons toegemaild en in afwachting liepen we langs ‘The National Mall‘ (“I have a dream”, weet je wel), het Capitool en Washington Monument. Allemaal heel erg indrukwekkend. 
We kregen -voor de zoveelste keer- een grondige controle ‘airport style’ net voor we het Witte Huis binnen konden. Maar kan je het ze kwalijk nemen? Foto’s nemen binnen mocht niet, maar net buiten wel. 
Wist je dat Washington DC geen staat is, maar een hoofdstad? Omdat men niet wilde dat een staat invloed op de hoofdstad kon uitoefenen.

Hershey

We laten de cultuur achter ons (en dat mag je letterlijk nemen) en bezoeken een pretpark op zijn Amerikaans: groot, groter, grootst. Een parking waar ze jou met een treintje naar de ingang van het park brengen, een zwembad waar je in wachtrij moet staan om er binnen te mogen, een splash waar iedereen in zijn zwembroek aanschuift (1,5 uur), heel veel houten rollercosters…. Diezelfde avond kibbelen de kinderen wie waar moet slapen en nog voor hun zin af is, liggen ze al te slapen.
http://www.hersheypark.com/