Chiché Itza

Een prachtige zonovergoten dag, prachtig gezelschap en één van de zeven wereldwonderen. Dit is één van de mooiste dingen die ik mijn leven al gezien heb. EVER! Ik neem je even mee op een korte virtuele toer in Chichén Itza: een oude Maya en Azteken ruïne. In het eerste deel zie je het ‘jongste’ gedeelte van de ruïnes. In de jaren 900 bouwden Maya’s hier (met de hand) hun eerste tempels. Maar niet alleen tempels. We zagen ook een indrukwekkend stukje Maya vrije tijd. Je ziet een veld (de grootte van een voetbalveld) met op 4 meter hoogte stenen ringen van 40 cm diameter. Het spel bestond eruit om met je heup (?!) een bal van 3 kilo in de ringen te mikken. Het spel kon dagen duren! En weet je wat de winnaar kreeg? De dood. Hij werd geofferd aan de Goden. Langs de ene kant van het veld zat de high-society, langs de ander kant de ‘heerser’ die door middel van echo zijn onderdanen afluisterde. één van de vele vernuftige uitvindingen die daar we gezien hebben. Iedereen die dacht dat de Maya’s een wreedzaam volk was, kan hier een beetje teleurgesteld zijn. We zagen tekeningen in de stenen van skeletten, offers van vrouwen, speren met hoofden als ‘overwinningsprijs’… Dit deel was dan ook het deel waarbij de Azteken en de Maya’s verplicht waren samen te leven. Waar er heersers en politiek waren. Waar niet alles meer peis en vree was. Maar wel prachtige architectuur gemaakt door superbreinen. We zagen een tempel waarvan de buitenkant de zonkalender voorstelde en de binnentempel (die niet meer te bezichtigen was) de maankalender. De kalender van de Maya’s bestond uit 18 maanden van 20 dagen en één maand van 5 dagen. Werd je in deze ‘ongelukkige’ maand geboren? Dan was jij het volgende offer voor de Goden.
In het tweede deel – meteen ook het oudste gedeelte (de jaren 500) zagen we een observatorium. Gezien het onmogelijk was om rechtstreeks naar de zon te kijken en ze nog niet over zonnebrillen beschikten, bouwden ze hun observatorium op een bepaalde manier zodat ze via de weerspiegeling van de zon binnenin de observaties konden waarnemen en registreren. Ik was echt onder de indruk. Hoe kan het zijn dat mensen 1500 jaar later plots zo dom geworden zijn? Dat ze er alles aan lijken te doen om de natuur te willen vernietigen, elkaar te kwetsen met vrachtwagens, bommen en coups?

Cenote

Ik dacht niet dat ik een grote zweter was, maar de druppels op mijn rug dachten daar anders over. Een stop bij een Cenote was meer dan welkom. Ook dit was prachtig. Een cenote komt voor in regio’s waar er geen bovengrondse rivieren zijn. Het water sijpelt door de poreuze grond en vloeit via ondergrondse rivieren naar de zee. Op sommige plaatsen is het gesteente verweekt en ingezakt (een zinkgat), waarbij ondergrondse, met water gevulde holtes ontstaan, de cenotes. De Maya’s geloofden dat de cenotes heilige plaatsen waren omdat ze toegang geven tot de ondergrondse wereld. Wij bezochten de Ik Kil cenote. Zeker de moeite waard. Een ideale plaats om af te koelen! Geen zin om te zwemmen tussen de boomwortels en/of vissen? Ga zeker iets drinken op één van de terrasjes. Voor een prikje ben je ook innerlijk afgekoeld.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen