Playa Del Carmen

Onze Mexicaanse vrienden waren heel enthousiast over Playa del Carmen. En als zij enthousiast zijn, wie zijn wij om hen tegen te spreken? Maar eerlijk? Het was niet mijn ding. Beeld je even in: een beetje van de Vlaamse kust, het publiek van een hele Amerikaanse staat, winkeltjes zoals we op een boulevard vinden met typische Mexicaanse producten, maar tussenin alle soorten dingen die de andere toeristen wellicht aantrekkelijk vinden: de HM, Forever 21, MAC enzovoort. We horen schreeuwerige verkopers van excursies, taxi’s en selfie-sticks. We zien prijzen in dollars en vergeten bijna dat we in Mexico zijn. We wandelen “5th Avenue” (zelfs de naam is Amerikaans) terwijl de zoon vraagt: “is het nog ver”? Ik kan er een beetje inkomen. Zelfs onze immer enthousiaste Mexiaanse vrienden zijn wat teleurgesteld in Playa del Carmen vandaag. Het was een aantal jaar geleden dat zij hier geweest waren en toen was het nog rustiger, mooier en vooral ‘echter’.
Wat het allemaal goed maakte, was de lunch die we samen hadden: de Mexicaanse vrienden en wij. We aten in Piola. Het meest gezellige restaurant in Playa Del Carmen. Weliswaar met Italiaanse roots, maar gemengd met Mexicaanse gastvrijheid. Een echte aanrader. 

Tulum 

Zoals je hier kon lezen, bezochten we Chitzen Itza een paar dagen geleden. Dit was overtuigend één van de mooiste dingen die ik in mijn leven gezien heb. Vandaag stond er terug wat Maya geschiedenis op het programma. 
Wat Tulum zo uniek maakt, is zijn locatie. Het ligt op een 12 meter hoge klif met als achtertuin de Caraïbische zee. Beeld je eens in… Impressionante architectuur met in zijn achterzak het blauw van een zee dat je alleen hier vindt. Impressionant kan misschien een groot woord zijn voor hetgeen we hier zagen. De stad diende in de jaren 1200 vooral als haven- en handelsstad. Een paar honderden jaren laten werd de stad gekoloniseerd door de Spanjaarden en weg waren de tempels en prachtige gebouwen. Want die moesten plaatsmaken voor kerken en kathedralen. Wat je wel nog vindt, is een overblijfsel van een tempel waarin 2 keer per jaar de zon perfect naar binnen schijnt en een slang aftekent op de binnekant. Opnieuw een weldoordacht stukje architectuur. 
Heel veel bezoekers van de Tulum site, dalen af naar het stukje strand pal onder de site. Het baden is er heerlijk. Maar… als bij toeval ontdekte ik een minder toeristisch stuk strand 500 meter verder. Dit betekent wel dat je de site verlaat en je niet meer terug binnenkan. Dus weer er zeker van dat je alle stenen goed bekeken hebt voor je je op de ‘public beach‘ begeeft. 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen