Of we het nu willen of niet, we zien er als toeristen uit. Want we hebben elk onze camera en de echtgenoot zijn hand en zijn GPS zijn een Siamese tweeling. (Zelfs in een shopping center neemt hij dat mee). Op zich is daar niets mis mee, want dat maakt dat we terug thuis op al onze stappen kunnen wederkeren. En jullie uitgebreid onze wandelroutes (in of buiten shopping centers) kunnen verduidelijken, mochten jullie dit willen. Maar gisteren waren we toeristen ten top. We namen een TuriBus. Een must. De TuriBus neemt je mee langs alle hoogtepunten binnen Mexico City. Gezien de hoogtepunten van de stad nogal uit elkaar liggen, is zo’n bus het ideale transportmiddel. Ik neem je even mee #ToeristicStyle. 

Praktische Info 

De Turibus rijdt elke dag (365 dagen) van 9u ’s morgens tot 19u ’s avonds. De bus rijdt 4 verschillende routes: 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

1. Hoofd Tour (meest populair)
2. Zuidelijke Tour
3. Polanco-Chapultepec-Hipodroma Tour
4. Basiliek Tour

Hier vind je een handig plannetje. De bus hanteert het hop-on/hopoff principe. Dat betekent dat je aan elke stop kan opstappen en afstappen. Bij elke stop vertellen ze wat er te zien is. Tijdens de rit zelf, hoor je via de luidspreker uitleg à la “aan uw rechterkant”, maar dan in het Spaans. De leuke Mexicaanse muziek neem je er met plezier bij. Je krijgt ook in-ears als je liever in een andere taal luistert (Engels, Duits, Frans, Chinees). De tickets kan je kopen op de bus zelf of aan een officieel verkooppunt. Voor de prijs hoef je het alleszins niet te laten: je betaalt 140 peso’s (ongeveer 7 euro) voor de hele dag en de helft voor kinderen jongeren dan 12 jaar. Ga je in het weekend dan betaal je 25 peso’s (of 1,25 euro) meer. Voor die prijs zie je echt alle hoogtepunten van Mexico City, maar hou er rekening mee dat dit minimum een hele dag in beslag neemt. Het verkeer houdt je wel wat op.

Main Tour (meest populair)

 Deze tour telt 17 hop-on/hop-off mogelijkheden:

 1. Auditorium
 2. Museum van Moderne Kunsten  
 3. Condesa
 4. Fontijn van Cibeles
 5. Lamm huis
 6. Monument van de onafhankelijkheid
 7. Reforma 222
 8.  Monument van Columbus
 9. Monument van Juarez
 10. Zocalo
 11. M Franz Mayer Museum
 12. Monument van de revolutie
 13. San Carlos Museum
 14. Reforma-opstandelingen
 15. Onafhankelijkheidsmonument
 16. Reforma Rio de La Plata
 17. Nationaal museum van Antropologie      

Onze trip startte aan het Auditorium en we lieten ons afzetten aan Zocalo. Het middelpunt van het historisch centrum van Mexico. Op de markt stonden 3 reusachtige tenten die meteen voor de nodige doornen in ons oog zorgden. We draaiden onze hoofden en bekeken al het moois er rond: een reusachtige kathedraal, het Nationale Paleis in het noorden, overheidsgebouwen in het zuiden en de oude poort van Mercaders in het westen. Toen we de tickets kochten, kregen we te horen dat er ‘no refund’ zou zijn mochten er protestmarsen gehouden worden en daarom de bus zijn gebruikelijke route niet kon volbrengen. Waar we toen nog onze wenkbrouwen voor omhoog trokken, konden we nu begrijpen wat ze bedoelden. Politiemensen die 10 minuten geleden nog lustig op hun GSM bezig waren of hun schoenen lieten poetsen, marcheerden nu in gelijke pas mét schild richting markt. Van de andere kant kwamen mensen met pamfletten. We konden niet duidelijk lezen wat erop stond, maar we lieten ons vertellen dat het stakende leerkrachten zouden zijn. 

Vanaf Zocalo wandelden we richting oosten om wat van het centrum te zien. Maar man, het was er druk. Terug bij de schreeuwerige verkopers. Kinderen van die verkopers die op hun rug bengelden, kleuters die helpen kraampjes uitstallen, mensen die bedelden. Kraampjes met van alles en nog wat. En daartussen voedselkraampjes. Een hongertje kwam opzetten… We zagen terug de vele kleuren, traditionele klederdracht met als voorgrond Westerse gadgets. Vreemde combinaties. Westerse parfums in allemaal dezelfde flacons, maar met andere namen (en hopelijk ook andere geuren). Ik heb ze niet geprobeerd. Toiletdames die je toiletbezoek aanrekenen en waarbij je exact 5 wcpapier blaadjes meekrijgt. Hopelijk had je geen grote boodschap te doen. 

Basiliek Tour 

We keerden op onze passen terug en gingen naar de bus die ons naar Basiliek van Guadelupe zou brengen. Voor we daar aankwamen, konden we afstappen bij Garibaldi of Tlatelolco. We lieten deze aan ons voorbijgaan, maar stopten aan de Basiliek van de Maagd van Guadelupe. Het lijkt op het Mexicaanse Lourdes. Maar veel minder commercieel. Gelukkig. Maar net zoals bij vele christelijke aanschouwingen hier, heb ik ook nu weer wat moeite. Ik stel me de vraag of het geloof dat de Maya’s vroeger hadden: geloof in de natuur en alle bijhorende goden echt moest plaatsmaken voor het christendom? De levensgrote beelden aan de uitgang van de site, zijn bijna ironisch: de indianen vallen op hun knieën voor het beeld van Jezus op een soort vliegend tapijt. We doen mee met de meute en doppen onze vingertoppen in het heilige water en dat is waarom we vanaf heden verlost zijn  van al onze zonden. Zo simpel is dat.

 Zuidelijke Tour

De zuidelijke tour zal voor een andere dag zijn want we hadden zoveel gezien dat we pas om 19u terug aan het Auditorium waren. Net op tijd om midden in de spits te zitten. En in de regen. Maar we hadden een prachtige dag. Just for fun: de zuidelijke tour heeft 18 stops met name: 

 1. Fontijn van Cibeles Turibus
 2. Mercado Roma (shopping center)
 3. World Trade Center
 4. Bullring plaats
 5. Avenue De La Paz
 6. Universitair olympisch stadium
 7. Perisur shopping center
 8. Cuicuilco shopping center
 9. Bloemenmarkt
 10. Historisch centrum van Tlalpan
 11. Universitair museum van de wetenschap
 12. De onafhankelijke universiteit van hedendaagse kunst
 13. Unam Recotry tower
 14. Nationaal museum van waterverf
 15. Historisch centrum van Coyoacan
 16. Frida Kahlo Museum
 17. Coyoacon shopping center

Nogal een shop vriendelijk tour.

Polanco-Chapultepec-Hipodroma Tour

 1. Auditorium
 2. Boog van Campos Eliseos
 3. Masarik/Moliere
 4. Antara Shopping Center
 5. Soumaya museum
 6. Las Americas renbaan – Las Americas boerderijk
 7. Technopolisch museum – Papalote kindermuseum – Chapultepec pretpark   

Zoals je zelf kan lezen: veel te zien op één dag. Misschien herhalen we het nog eens. Deze vakantie of als we ooooit nog eens naar Mexico komen.