Ik ben er niet trots op en loop er niet graag mee te koop, maar ik heb meer haar op mijn benen dan mijn vader. Echt. En dan is hij nog niet één of andere bekende wielrenner die het nodig vindt het haar van zijn benen te doen voor de massage achteraf. Gewoon: ik ben gezegend met een mooi donzig haartapijtje. Vroeger dacht ik dat ik er ooit een vlechtje zou kunnen inmaken. 
Ik ben niet van het vrijgevochten soort. Ik laat het niet graag staan… ben er een beetje gegeneerd van. Dan zetten we dit maar eens op het internet – goed idee, moet je denken. 

Haar – ik: 1-0

Sinds ik iets jonger was dan ik nu ben, loop ik mijn haar te epileren. Met in mijn achterhoofd het idee: als ik me niet laat kennen, moeten die haar folikels het toch ooit opgeven? Mis gedacht dus. Al het epileren heeft me wellicht geen windeieren gelegd, maar het gevecht heb ik niet gewonnen. En alle fabeltjes op een stokje: ze zijn er niet door verminderd, ze zijn niet minder stug, ze zijn niet korter of zwakker. Ze zijn er nog altijd. Met evenveel en even sterk. 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

IPL professioneel

En dan plots, had ik er helemaal genoeg van. Ik was het zo beu dat een artikeltje in het plaatselijke krantje me overhaalde. Een schoonheidssalon bij ons in de buurt, begon met professionele IPL (afvuren van lichtflitsen die tot bedoeling hebben het haarzakje te vermorzelen). Allemaal rozengeur en maneschijn beloofde de dame me. En pijnloos ook. Dan moet mijn pijndrempel wel heel erg laag liggen want ik heb afgezien. Ik ontzag mij de afspraak altijd en alle redenen waren goed om het uit te stellen. Ik heb het vaak uitgesteld en ook heel vaak op mijn tanden gebeten. Maar ze zijn wel wat verminderd. Op een heel gevoelige plaats. 
Haar – IPL professioneel: 1-0,5

IPL voor thuis

Philips IPL LumeaGezien die IPL toestand in het schoonheidssalon meer pijn deed dan me lief was, heb ik mijn afspraken afgemaakt om daarna nooit meer terug te gaan. Mijn harig tapijtje dacht daar echter anders over. Opnieuw overtuigde een reclame briefje me: zou de IPL voor thuisgebruik iets voor mij zijn? Over elke aankoop doe ik wel een tijdje omdat ik alle reviews wil bekijken en steeds een weldoordachte aankoop wil doen. Ook bij deze aankoop omdat de prijs toch wel varieert tussen de 120 en 600 euro. Wat krijg je voor welke prijs? 

Semi-definitief: ???

Bij het overlopen van alle reviews en product omschrvijvingen, las ik dat dit soort apparaten semi-defintief is. Hilarsich vind ik deze term: of het is definitief of niet. Er bestaat daar toch niets tussen? 
Want scheren is ook semi-definitief? Je stoppeltjes komen de eerste 10 uur ook niet terug… Duh.  

Beslist 

Mijn oog en kritische blik viel op: Philips SC1997/00 Lumea Advanced. Eenmaal besteld, werd hij de dag erop al geleverd. Joepie, het testen kon beginnen. 

[bol_product_links block_id=”bol_58371e984c20a_selected-products” products=”9200000047593048″ name=”IPL Philips” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Specificaties

 – aantal lichtflitsen: 250.000
– geschikt voor: lichaam, intiem en gezicht
mét snoer
– 2 opzetstukken (lichaam en gezicht)

! Gebruik het apparaat alleen als je een licht huid mét donkere haartjes hebt. 
! Heb je een donkere huid en/of veel sproetjes, dan is dit helaas niets voor jou.  

De test

Gezien mijn nogal pijnlijke ervaring met de professionale IPL, was ik wat weerhouden.

Sceptisch misschien? Je krijgt een korte handleiding waarin te lezen staat dat je het apparaat best niet gebruikt net achter je je geëpileerd of geschoren hebt. Zeker belangrijk om in acht te nemen. 
Er zijn 5 ‘sterktes’ die je zelf kan instellen: van ‘best ok’ naar ‘ja, ik voel het toch wel hoor’. Mijn benen mochten er eerst aan geloven  en als dit meeviel, zou ik de arme oksels ook eens aan een test onderwerpen. 
Ik probeerde eerst stand 1 op mijn benen en dat was goed te doen. Daarna stand 2, 3 tot 5. Stand 5 was zeker haalbaar op de benen. Op de gevoeliger zones (zoals je knieholtes), zou je ervoor kunnen kiezen om een standje te verminderen. Dichter bij de intieme zones, was stand 5 toch ook iets teveel van het goede. 

Mijn oksels wilde ik wat milder aanpakken en ik startte met stand 3, wat best OK was. 

Volgens de handleiding bouw je het schema best zo op: eerste elke 2 weken flitsen, daarna elke 4 weken en daarna elke 8 weken.Er bestaat een IOS (voor Iphones) app om je op schema te houden.

Ikzelf testte het apparaat een eerste maal uit eind februari. Eind juli was ik nog niet haarvrij, maar ik merkte wel een vermindering van de haartjes en veel minder last van irritatie van teruggroeiende haartjes. Een groot pluspunt. Ik ga ervan uit dat ik nog iets langer moet testen om een volledige en gegronde review te kunnen geven, maar tot dusver heb ik geen spijt van mijn aankoop.

Voor- en nadelen

Voordelen: Philips IPL Lumea

 • vertraagt de haargroei
 • gemakkelijk in gebruik
 • gaat lang mee (250 000 flitsen)
 • krachtig toestel
 • heeft 2 opzetstukken (lichaam en gezicht)
 • toestel voelt aan wanneer het goed geplaatst is (zodat je niet in het wilde weg kan flitsen)
 • vermindert ingegroeide of geïrriteerde teruggroeiende haartjes
 • de periodes tussen de epilaties of scheerbeurten duren langer dan voorheen

Nadelen:

 • redelijk zwaar in gebruik (maar je wordt dit gewend)
 • de flitsen werken nogal op je ogen (ik droeg altijd een UV beschermende zonnebril)
 • semi-definitief moet mij nog uitgelegd worden    
 • het epileren van de volledige benen neemt toch wel een 20 tal minuutjes in beslag

Conclusie 

Ik ben best tevreden over mijn aankoop en ga het zeker verder uittesten. Voorlopig vind ik het een aanrader.