Mijn oude strijkijzer kon zo bij het ‘oud ijzer’ terecht, maar ik ontzag mij de zoektocht naar een nieuw. Ik wilde gewoon één die hetzelfde deed, maar nog iets beter. Als ik heel eerlijk was, wilde ik eigenlijk geen nieuw. Ik wilde gewoon geen strijk meer en geen was en geen afwas en geen vloeren om te kuisen, maar dat zou nogal een vreemd zicht zijn.

Terug naar het strijkijzer. In deze test had ik de kans om de Philips PerfectCare Performer te testen via insiders.eu. Het promotie materiaal beloofde me niets dan goeds. Ik zet de specificaties op een rij:

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Specificaties

 • Stille pomp

 • Stoomstoot: maximaal 390  g

 • Pompdruk max. 6,5 bar

 • Afneembaar waterreservoir van 1,8 l (goed voor max 2 u strijken)

 • Geen schroeiplekken

 • Gewicht van strijkijzer: 1,22  kg

De test

 tille pomp Ja Stoomstoot Maximaal 390 g Druk Pompdruk max. 6,5 bar Afneembaar waterreservoir Ja Geen schroeiplekken Ja Gewicht van strijkijzer 1,22 kg Draagvergrendeling Voor vervoer en veiligheid

Zoals jullie wellicht al weten, vind ik het heel erg belangrijk dat er een objectieve, eerlijke en persoonlijk review geplaatst wordt daarom is het effectief uittesten van een product onontbeerlijk. Het gaat niet over het klakkeloos overnemen van de termen ‘magnifiek, vernieuwend, als nooit te voren’ uit de campagne gids. Het gaat over: is het gemakkelijk, eenvoudig en simpel in gebruik en doet hij wat hij moet doen? De antwoorden vind je hieronder:

 

Opwarmsnelheid

PhilipsDe Philips PerfectCare Performer krijgt zijn gewenste snelheid in 2 minuten. Dat vind ik behoorlijk snel. Ik had de indruk dat mijn vorige strijkijzer er wel 5 minuten over deed.

 

Stoom druk

PhilipsIk strijk zo goed als altijd met stoom omdat ik vind dat de kreuken er zo veel sneller uitgaan. Ook bij dit toestel werkt de stoom goed. Hij heeft een druk van 6,5 bar. Ik voel het heel goed als ik de stoom knop induw. Als ik het strijkijzer van het kledingstuk haal en de stoom knop los laat, maakt hij een eigenaardig geluid. Alsof er een beer een scheetje laat: een stevig scheetje. Ik moet er wat aan wennen en vraag me toch af of dit volledig normaal is. Of zou dit een teken zijn dat hij de ‘nieuwheid’ nog uitblaast? Ik twijfel er over.

Handigheid

Het toestel is handig in gebruik. Het was even zoeken om het water reservoir terug in zijn bak te steken, maar eenmaal ik dit fits had, ging het als vanzelf. Een heel groot voordeel is dat je het water kan bijvullen terwijl je aan het strijken bent. Je haalt de bak eruit, vult bij en schuift hem  er terug onder. Bij mijn vorig strijkijzer, moest ik de machine volledige laten afkoelen en dan pas bijvullen om daarna toch weer even te wachten tot hij terug op temperatuur was.

Geen regelbare temperatuur

Dit staat met stip op nummer één van de voordelen: je hoeft niet meer te switchen tussen de temperaturen. Het toestel voelt zelf aan welke kledij hij in handen heeft en regelt zelf zijn temperatuur. Voorheen sorteerde ik mijn was op temperatuur: eerst de katoenen + jeans stukken, daarna de iets delicatere om pas op het laatste de ‘koude’ stukken aan te pakken. Nu moet er niets meer gesorteerd worden: opnieuw tijd gespaard. Yes.

Ontkalken: volledige automatisch

philipsGezien ik het toestel nog maar net in gebruik heb, heb ik het nog niet moeten ontkalken, maar het ziet er poepsimpel uit. Volledig automatisch mét voorzien uitgietbakje. Kan het makkelijker? Je hoeft zelfs niet te onthouden wanneer het tijd is om te ontkalken. Je krijgt een herinnering in de vorm van een licht en geluid. Ik denk het niet.

Verticale stoomfunctie

philips Tot nog toe heb ik nog nooit de verticale stoomfunctie gebruikt. Ik weet zelfs niet of mijn vorige strijkijzer dit kon. Deze heeft dit dus wel. Ik had een zijden kleedje hangen met een heel erg delicate stof. Het kleedje was trouwens niet zo goedkoop dus ik was wel een beetje op mijn weerhouden om deze functie daarop uit te testen, maar het werkte. Je houdt het ijzer tot vlak tegen de stof en duwt op de stoom knop. Die zorgt ervoor dat je stof vochtig wordt en daardoor de plooien glad strijkt.

Voor- en nadelen

De test was zeker goed meegevallen en ik was best tevreden over dit strijkijzer. Ik som hier nog even de voor- en nadelen op.

Voordelen

 • warmt snel op
 • heel gemakkelijk in gebruik
 • verticale stoom mogelijkheid
 • niet nodig om temperatuur te regelen
 • waterreservoir bij te vullen tijdens strijken
 • kabel van strijkijzer naar generator is voldoende lang

Nadelen

 • redelijk zwaar
 • kabel van generator naar stopcontact mag langer
 • vreemd geluid bij stoom productie (misschien te wijten aan nieuw toestand)
 • redelijk duur

Prijs en beschikbaarheid

In deze serie zijn er verschillende versies te krijgen. Je kan ze onder andere via de link hieronder bestellen.

[bol_product_links block_id=”bol_5832cc162a657_selected-products” products=”9200000063988545″ name=”Strijkijzer” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Veel strijk ‘plezier’!