Waar? Haspengouw.

Of de fruitstreek. In 2007 werd er in de Haspengouwse streek een TV serie opgenomen (Katarakt). Tijdens en net na die serie werd de fruitstreek heel erg populair. Samen met de toevloed aan toeristen is een overvloed aan B&B’s, vakantiehuisjes en cafés ontstaan. Heel veel van die zaakjes zijn nu terug verdwenen – samen met de grote horde toeristen. Daarom is deze streek er niet minder aantrekkelijk op geworden. Als we de boekjes mogen geloven, is de lente de mooiste periode om de streek te bezoeken, maar de herfst heeft ons aangenaam verrast. Ik vertel je meteen waarom.

1.Fietsroutes

Ik geloof dat iedereen wel weet dat deze streek een uitgelezen fietsstreek is. We hadden alle fietsen dan ook ingenieus op een aanhangwagen vastgebonden. Nu ja, ‘we’ is een groot woord. De echtgenoot deed dit en ik stond er vooral op te kijken. Want ik zou nooit in staat zijn 7 fietsen vakkundig op één aanhangwagen te krijgen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Via deze site kan je zelf volledige je route samenstellen: je bepaalt zelf de afstand, intensiteit en knoopputen. Daarna kan je de route doorsturen naar je GPS of ze afprinten. Super systeem. We deden verschillende routes waaronder één via dit systeem: een pittig toertje van 27 km. Het landschap is niet volledig plat, maar glooiend. Aangenaam glooiend.

knooppuntroute-haspengouw

 

haspengouw

2. Wandelroutes

We maakten een magnifieke wandeltocht vertrekkend in Kanne (Riemst). We parkeerden de auto op de parking aan de kerk en stapten meteen richting groen. De tocht is niet geschikt voor buggy’s, mindervaliden en/of mensen die niet goed te been zijn. Zelfs wij hebben ons op bepaalde momenten moeten vasthouden aan de takken van de bomen. Heel erg letterlijk te nemen. Maar we hebben prachtige dingen gezien. We zagen op sommige stukken niemand anders, we zagen pikdonkere mergelgrotten waar ’s avonds wellicht bedenkelijke feestjes worden gehouden afgaand op de afval die nog te vinden is. De hond had de tijd van haar leven en wij ook. De befaamde wandelroute vind je hier. Voor de gedetailleerde wandelroute, neem gerust contact met ons op.

haspengouw-wandelroute

Haspengouw wandelroute

3. Mergelgroeven

DoolhofOnder deze streek ligt 300 km aan Mergelgroeven. Pal onder onze vakantie woning ligt er 1/100 van en die mogen we bezoeken. De buur van de eigenares is  gids in de Mergelgroeven. De man is nogal vol van zichzelf en praat vooral in de ‘ik’ vorm. Het verbaast me niet helemaal als hij iets later vertelt dat hij jarenlang politieker is geweest. Niettegenstaande zijn politieke vertelsels, is hetgeen hij te vertellen heeft over de grotten best wel interessant.

De Mergelgroeven (want ‘grotten’ is een vervolksing van de ‘groeven’) bestaan uit miniscule skeletjes van algen die overblijfselen zijn van Noordwest Europese afzetting van toen ondiepe tropische zeeën tijdens de Laat-Krijttijdperk. Het kenmerkt zich door een poreus, zacht en gemakkelijk te kappen gesteente dat in alle huizen in die omgeving terug komt. Nu is het verboden nog Mergel te winnen uit de groeven: ze hebben geleerd uit de talrijke ongelukken die de laatste jaren plaats hadden. Een rondleiding kan wel nog – gelukkig. Alleen zou ik me toch niet willen wagen aan een Mergelgroeve tochtje want het is er letterlijk een doolhof. Het verhaal wil dat 3 jongeren in een groeve waren gekropen en er na 3 dagen niet meer levend uit werden gehaald omdat ze geen uitgang vonden en het er pikdonker is en was.

 

4. Voor elk wat wils

De echtgenoot is nogal fan van bergen (of hoe wij die heuvels in België wel eens noemen) en ruïnes. Het mocht gezegd zijn dat deze streek niet zijn favoriete bestemming was, maar hij was aangenaam verrast. Net daarom heeft deze streek voor iedereen wat wils. De wandelaar, de fietser, de shop-aholic, de rust-zoeker of de drukte-zoeker. De drinker, de rijder, de Bourgondiër, de grote-kleine kinderen en de kleine-grote kinderen. Ik ken weinig streken die me zo bekoorden dan deze.

5. Tongeren en Maastricht

Op een boogscheut ligt Tongeren en Maastricht. Beide namen klinken mij nogal aantrekkelijk in de oren want ik heb een lichte mate van ‘shopaholicisme’. Het is onder controle met voldoende medicatie (onder de vorm van kledij) en therapie (onder de vorm van schoenen en handtassen). Maastricht had ik vorig jaar bezocht tegen sluitingstijd (meteen een ideale manier om niets te kopen) en kon me toen al goed bekoren. Van Tongeren had ik hetzelfde voorgevoel. Tijdens onze wandeltocht de dag ervoor hadden we Tongeren al bezocht, maar dat was op een feestdag (opnieuw de beste besparingstip ooit). De dames in het gezelschap bezochten Tongeren tijdens openingsuren en deden meteen het Julianus Shopping Center aan. Hoewel het mij een beetje hetzelfde hier-is-het-grootste-toerisme-reeds-lang-gepasseerd-gevoel gaf, vond ik het daarom net zo leuk. Weinig volk, veel keuze en sympathiek personeel. En nogal wat Pokémons te vinden ook. Altijd leuk meegenomen.

Het huis waar wij verbleven was een ideale uitvalsbasis om de Haspengouwse streek te verkennen. Het huis had alle comfort wat een vakantie huis hoort te hebben: slaapplaats genoeg, een ruime badkamers, voldoende toiletten en lekker warm. Wat mij wel wat verbaasde is het gebrek aan degelijk keukenmateriaal (zoals voldoende borden, bestek of degelijke potten en pannen). Maar laat dat vooral je vakantie niet bederven. Graag ook naar dit huisje? Dit is de link. De eigenares is heel erg aangenaam!