Pinterest ligt in het midden van Instagram, Facebook, Snapchat en Buzzfeed. Het is een waar fotoparadijs, maar zonder de miljoenen selfies en filters. Dit allegaartje gaat van leuke doe-het-zelf ideeën tot de laatste nieuwe mode trends, van prachtige reisfoto’s tot grappige dierenfoto’s en alles daar tussen in. Het mekka onder de knutselaars, beautyqueennen, influencerers, bruiden-in-spe…. maar ook voor wij. Wij, die gewoon wat ideeën willen opdoen voor ons huis op te frissen, onszelf op te frissen of gewoon willen lachen met alle grappige GIF’s.
De app en site zitten gewoon zo goed in elkaar dat het aanvoelt naar wat je op zoek bent.
1. Inloggen of aanmelden
Pinterest kan je niet bekijken zonder dat je inlogt of aanmeldt (als het jou eerste keer is). Inloggen kan je via je mailadres en een paswoord, via Google + of via Facebook.
2. ‘Borden’ maken
Een ‘bord’ of ‘board’ is een verzamelplaats die jij aanmaakt en waar je al je afbeeldingen, ideeën of video’s kunt ‘pinnen’ of plaatsen. Dit is erg handig omdat je soms niet meteen de tijd hebt om het artikel te bekijken. Als je ze gepint hebt op een bord dan kan je ze later – met meer tijd – grondig lezen en bekijken. Super functie. Je kan zoveel borden aanmaken als je zelf wil. Je hoeft niet perse nu al een bord aan te maken. Je kan op elk moment een nieuw bord aanmaken.
Je klikt op het ‘mannetje’ rechts bovenaan en dan krijg je dit scherm. Je geeft het bord een naam en kan meteen kiezen of je het bord openbaar of privé (alleen zichtbaar voor jezelf) zet.
Zo ziet je bord er momenteel uit. Redelijk leeg. Maar geen nood, binnen de kortste keren zal dit bord gevuld raken. Onderaan krijg je een aantal ‘aanbevolen zoekopdrachten’. Op die manier kan je al meteen op zoek naar leuke pins om je bord te vullen.
3. Bord bewerken + verwijderen
Eenmaal je een bord aangemaakt hebt, kan je dit nog bewerken door op het ‘potloodje’ te klikken. Via ditzelfde potloodje kan je ook je bord verwijderen. Een bord verwijderen heb ikzelf nog nooit gedaan omdat je je opgeslane pins wel altijd nog eens kunt gebruiken.
Via ‘bewerken’ kan je:
- naam van je bord wijzigen
- omschrijving toevoegen
- categorie toewijzen
- verborgen naar privé zetten of omgekeerd
- bijdragers toevoegen
Dit zijn allemaal opties, maar geen verplichtingen. Een bord kan perfect verder leven met een titel alleen.
4. Zoeken
Eenmaal je ingelogd bent, kom je op het beginscherm. Dat is meteen al een schot in de roos want Pinterest past zijn beginscherm aan aan jouw recente zoekopdrachten.
Maar stel dat je toch iets anders wil zoeken. Typ in de ‘zoekbalk’ naar wat je wilt zoeken. Weet dat Pinterest een vooral Engelstalig programma is, maar dat neemt niet weg dat je ook kan zoeken op Nederlandstalige woorden. Het aanbod zal wellicht iets beperkter zijn.
Als je je zoekterm ingeeft, krijg je meteen al een paar ‘voorstellen’. Je kan op de zoektermen klikken of meteen naar de borden onderaan gaan.
Als je getypt hebt wat je zoekt, krijg je onder je zoekterm de mogelijkheid om deze zoekterm te specificeren. Dit kan, maar moet niet.
Op de abeeldelingen zie je meteen alle foto’s die (meestal) aan jouw zoekopdracht voldoen. Nu kan het écht beginnen: of je scrolt naar beneden of je gaat op één foto staan en kan ze zo getailleerder bekijken. Via de pijltjes rechts en links kan je dan naar de volgende/vorige foto gaan.
Aan de linkerkant zie je de foto die jij vergroot wilde zien, rechts zie je nog suggesties die aansluiten bij hetgeen links afgebeeld staan. Op die manier blijf je maar scrollen en scrollen van boven naar onder van links naar rechts en helemaal opnieuw.
5. Gevonden!
Je hebt een afbeelding gevonden die je leuk vindt. Je hebt de keuze om deze afbeelding te pinnen op een bord: klik op ‘bewaren’ of je kan de website openen waar je afbeelding vandaan komt. Dit laatste doe ikzelf eigenlijk zelden of nooit. Ik vind het gewoon heel erg leuk om via Pinterest ideeën op te doen en uiteindelijk je eigen versie ervan te maken.
Als je op ‘bewaren’ klik, dan kan je je pin toewijzen aan een reeds bestaand bord of op dat moment nog een bord maken. Easy peasy
De andere knoppen zijn
- leuk: via je eigen profiel kan je dan al je ‘leuks’ bekijken
- verzenden: je kan deze specifieke pin doorsturen/delen via mail, Facebook, Twitter…
- geprobeerd: hierna heb je de mogelijkheid om aan te duiden of het geslaagd of moeilijk was.
- “…”: via deze stipjes kan je een afbeelding rapporten of insluiten (je afbeelding inplannen in een website).
6. Tip 1: zoeken op detail
Pinterest biedt de mogelijkheid om te zoeken op detail in een bepaalde afbeelding. Daarvoor gebruik je onderstaande tool.
Als je daarop klikt, kan je het vergrootglas op een bepaald voorwerp/afbeelding plaatsen en dan zie je rechts opnieuw suggesties van afbeeldingen die op jouw detail lijken. Heel erg veel gebruik ik deze functie niet, maar handig vind ik het wel!
7. Tip 2: bord delen
Je kan een bord delen met vrienden (dus niet pin per pin) waarbij zij ook toevoegingen kunnen doen. Jij blijft wel ‘beheerder’ van dit bord. Erg handig als jullie bijvoorbeeld samen aan project willen werken en op deze manier al wat ideeën willen voorleggen voor de eerste brainstorming. Een bord delen doe via ‘je profiel’ -> borden -> ‘+’
Diezelfde borden kan je ook delen op Facebook, Twitter of via mail.
8. Tip 3: Borden volgen
Je kan zelf ‘borden’ gaan volgen. Leuk als je in bepaalde dingen geïnteresseerd bent en graag op de hoogte blijft. Dit doe je via ‘je profiel’ -> ‘volgend’ -> borden volgen.
9. Tip 4: De zoekgeschiedenis wissen
Onlangs iets opgezocht wat nogal gênant is en liever niet geweten door je mede Pinterest huisgenoten? Je kan je zoekgeschiedenis wissen door: ‘je profiel’ -> instellingen -> zoekgeschiedenis wissen
10. Tip 5: Suggestieve startpagina
Je startpagina doet suggesties op basis van je voorgaande bezoeken. Heb je dit liever niet en wil je telkens met een ‘schone lei’ beginnen? Dit kan je ook aanpassen. Via: ‘je profiel’ -> instellingen -> startpagina
Veel Pin plezier!
Wat vind jij het leukst aan Pinterest en waarom? Plaats jouw reacties hieronder!
23 juni 2018 op 17:32
Alles wat ik ooit al wilde en wil en zal willen bekijken ligt op een touch van mijn nieuwsgierigheid, leergierinheid, gewoon interesse…Eindeloos en verrassend!
Ik dank de slimmerds die uit ‘een paar ideetjes’ dit geweldig concept toverden.