Pinterest ligt in het midden van Instagram, Facebook, Snapchat en Buzzfeed. Het is een waar fotoparadijs, maar zonder de miljoenen selfies en filters. Dit allegaartje gaat van leuke doe-het-zelf ideeën tot de laatste nieuwe mode trends, van prachtige reisfoto’s tot grappige dierenfoto’s en alles daar tussen in. Het mekka onder de knutselaars, beautyqueennen, influencerers, bruiden-in-spe…. maar ook voor wij. Wij, die gewoon wat ideeën willen opdoen voor ons huis op te frissen, onszelf op te frissen of gewoon willen lachen met alle grappige GIF’s.

De app en site zitten gewoon zo goed in elkaar dat het aanvoelt naar wat je op zoek bent.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

1. Inloggen of aanmelden

Pinterest kan je niet bekijken zonder dat je inlogt of aanmeldt (als het jou eerste keer is). Inloggen kan je via je mailadres en een paswoord, via Google + of via Facebook.

Inloggen pinterest

2. ‘Borden’ maken

Een ‘bord’ of ‘board’ is een verzamelplaats die jij aanmaakt en waar je al je afbeeldingen, ideeën of video’s kunt ‘pinnen’ of plaatsen. Dit is erg handig omdat je soms niet meteen de tijd hebt om het artikel te bekijken. Als je ze gepint hebt op een bord dan kan je ze later – met meer tijd – grondig lezen en bekijken. Super functie. Je kan zoveel borden aanmaken als je zelf wil. Je hoeft niet perse nu al een bord aan te maken. Je kan op elk moment een nieuw bord aanmaken.

Je klikt op het ‘mannetje’ rechts bovenaan en dan krijg je dit scherm. Je geeft het bord een naam en kan meteen kiezen of je het bord openbaar of privé (alleen zichtbaar voor jezelf) zet.

Pinterest bord

Zo ziet je bord er momenteel uit. Redelijk leeg. Maar geen nood, binnen de kortste keren zal dit bord gevuld raken. Onderaan krijg je een aantal ‘aanbevolen zoekopdrachten’. Op die manier kan je al meteen op zoek naar leuke pins om je bord te vullen.

Pinterest bord aangemaakt

3. Bord bewerken + verwijderen

Eenmaal je een bord aangemaakt hebt, kan je dit nog bewerken door op het ‘potloodje’ te klikken. Via ditzelfde potloodje kan je ook je bord verwijderen. Een bord verwijderen heb ikzelf nog nooit gedaan omdat je je opgeslane pins wel altijd nog eens kunt gebruiken.

Via ‘bewerken’ kan je:

  • naam van je bord wijzigen
  • omschrijving toevoegen
  • categorie toewijzen
  • verborgen naar privé zetten of omgekeerd
  • bijdragers toevoegen

Dit zijn allemaal opties, maar geen verplichtingen. Een bord kan perfect verder leven met een titel alleen.

Pinterest bord bewerken

4. Zoeken

Eenmaal je ingelogd bent, kom je op het beginscherm. Dat is meteen al een schot in de roos want Pinterest past zijn beginscherm aan aan jouw recente zoekopdrachten.

Maar stel dat je toch iets anders wil zoeken. Typ in de ‘zoekbalk’ naar wat je wilt zoeken. Weet dat Pinterest een vooral Engelstalig programma is, maar dat neemt niet weg dat je ook kan zoeken op Nederlandstalige woorden. Het aanbod zal wellicht iets beperkter zijn.

Als je je zoekterm ingeeft, krijg je meteen al een paar ‘voorstellen’. Je kan op de zoektermen klikken of meteen naar de borden onderaan gaan.

Pinterest zoektermen

Als je getypt hebt wat je zoekt, krijg je onder je zoekterm de mogelijkheid om deze zoekterm te specificeren. Dit kan, maar moet niet.

Pinterest zoekresultaten verfijnen

Op de abeeldelingen zie je meteen alle foto’s die (meestal) aan jouw zoekopdracht voldoen. Nu kan het écht beginnen: of je scrolt naar beneden of je gaat op één foto staan en kan ze zo getailleerder bekijken. Via de pijltjes rechts en links kan je dan naar de volgende/vorige foto gaan.

pinterest pin

Aan de linkerkant zie je de foto die jij vergroot wilde zien, rechts zie je nog suggesties die aansluiten bij hetgeen links afgebeeld staan. Op die manier blijf je maar scrollen en scrollen van boven naar onder van links naar rechts en helemaal opnieuw.

5. Gevonden!

Je hebt een afbeelding gevonden die je leuk vindt. Je hebt de keuze om deze afbeelding te pinnen op een bord: klik op ‘bewaren’ of je kan de website openen waar je afbeelding vandaan komt. Dit laatste doe ikzelf eigenlijk zelden of nooit. Ik vind het gewoon heel erg leuk om via Pinterest ideeën op te doen en uiteindelijk je eigen versie ervan te maken.

Als je op ‘bewaren’ klik, dan kan je je pin toewijzen aan een reeds bestaand bord of op dat moment nog een bord maken. Easy peasy

pinterest pin bewaren

De andere knoppen zijn

  • leuk: via je eigen profiel kan je dan al je ‘leuks’ bekijken
  • verzenden: je kan deze specifieke pin doorsturen/delen via mail, Facebook, Twitter…
  • geprobeerd: hierna heb je de mogelijkheid om aan te duiden of het geslaagd of moeilijk was.
  • “…”: via deze stipjes kan je een afbeelding rapporten of insluiten (je afbeelding inplannen in een website).

6. Tip 1: zoeken op detail

Pinterest biedt de mogelijkheid om te zoeken op detail in een bepaalde afbeelding. Daarvoor gebruik je onderstaande tool.

pinterest pin opzoeken

Als je daarop klikt, kan je het vergrootglas op een bepaald voorwerp/afbeelding plaatsen en dan zie je rechts opnieuw suggesties van afbeeldingen die op jouw detail lijken. Heel erg veel gebruik ik deze functie niet, maar handig vind ik het wel!

7. Tip 2: bord delen

Je kan een bord delen met vrienden (dus niet pin per pin) waarbij zij ook toevoegingen kunnen doen. Jij blijft wel ‘beheerder’ van dit bord. Erg handig als jullie bijvoorbeeld samen aan project willen werken en op deze manier al wat ideeën willen voorleggen voor de eerste brainstorming. Een bord delen doe via ‘je profiel’ -> borden -> ‘+’

pinterest bord delen

Diezelfde borden kan je ook delen op Facebook, Twitter of via mail.

8. Tip 3: Borden volgen

Je kan zelf ‘borden’ gaan volgen. Leuk als je in bepaalde dingen geïnteresseerd bent en graag op de hoogte blijft. Dit doe je via ‘je profiel’ -> ‘volgend’ -> borden volgen.

Pinterest borden volgen

9. Tip 4: De zoekgeschiedenis wissen

Onlangs iets opgezocht wat nogal gênant is en liever niet geweten door je mede Pinterest huisgenoten? Je kan je zoekgeschiedenis wissen door: ‘je profiel’ -> instellingen -> zoekgeschiedenis wissen

pinterest zoekgeschiedenis wissen

10. Tip 5: Suggestieve startpagina

Je startpagina doet suggesties op basis van je voorgaande bezoeken. Heb je dit liever niet en wil je telkens met een ‘schone lei’ beginnen? Dit kan je ook aanpassen. Via: ‘je profiel’ -> instellingen -> startpagina

pinterest startpagina

Veel Pin plezier!

Wat vind jij het leukst aan Pinterest en waarom? Plaats jouw reacties hieronder!