In dit artikel sprak ik mijn enthousiasme voor de alles-wat-je-maar-hebben-wil Aliexpress uit én beloofde ik een Aliexpress voor beginners. Bij deze.

Op Aliexpress vind je alles wat je je maar kan inbeelden: écht alles. Van heel gewoon naar helemaal niet meer gewoon. Enige aandachtigheid is wel geboden, maar paranoia is zeker niet aan de orde.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

1.Zoeken

Als het jou eerste keer is, is zoeken per categorie wel het leukst. Je doet meteen een paar ideeën op wat er zoal te vinden is. Aliexpress voor beginners

Uiteraard kan je via de zoekbalk ook zoeken op zoektermen. Je krijgt meteen ook een paar suggesties.

2. Zoekresultaten

Stel nu dat we op zoek gaan naar een GSM hoesje voor een Samsung J5. Typ in de zoekbalk: “cover Samsung J5”. Hieronder je opties even uitgelegd:

2.1 Valuta: zet de valuta in ‘euro’: dat bespaart reken- en denkwerk

Aliexpress voor beginners zoekresultaten 4

2.2 Net onder je zoekterm zie je ook een aantal suggesties staan. Het kan handig zijn om je zoektermen te specificeren zodat je geen ellenlange oplijsting krijgt. Aliexpress voor beginners zoekresultaten 1

2.3 In deze kolom kan je zaken aanpassen als: ‘minimum en maximum prijs’; gratis verzending; 1 stuks alleen…. meestal pas ik daar zelf niets op aan, maar straks meer daaroverAliexpress voor beginners zoekresultaten 5

2.4 In dit veldje zit ik wel vaak te prutsen. Meestal zit ik deze filters op ‘orders’ of ‘price’. Als je de filter bij ‘orders’ zet, worden je resultaten gefilterd en staat de meest bestelde artikel bovenaan. Als je de filter op ‘prijs’ zet, staat het goedkoopste artikel bovenaan. De filter ‘orders’ draagt mijn voorkeur omdat het aantal bestellingen meestal wil zeggen dat het product goed in de smaak valt. Aliexpress voor beginners zoekresultaten 2

2.5 Deze filter is enkel belangrijk bij het versturen van kostelijke producten. Zoals ik hier reeds besprak bestaan er invoerrechten en BTW verplichting bij het invoeren vanuit niet-Europese landen. Blijf je onder de €21, dan is deze extra kost niet van toepassing. Blijf je binnen de Europese Unie dan is deze extra kost ook niet van toepassing, daarom kan het aanvinken van ‘ship form Germany/France….’ belangrijk zijn bij het aankopen van grotere bedragen (> €21). Aliexpress voor beginners zoekresultaten 3

3. Product gevonden

3.1. Stel je hebt een bepaald product gevonden die je wel aanstaat, waar moet je op letten vooraleer je het wilt kopen?

  • prijs (hoe lager hoe beter)
  • gratis verzending (hoeft niet altijd gratis te zijn – soms zijn de betalende verzendingen goedkoper dan de gratis verzendingen)
  • aantal bestellingen (hoe hoger hoe beter)
  • kleuren
  • product zelf

Aliexpress voor beginners product

3.2. Vooraleer ik tot aankoop overga, plaats ik altijd producten op mijn ‘favorieten’ lijstje. Om zo’n lijstje aan te maken, moet je ingelogd zijn. Inloggen of aanmelden doe je rechtsboven.

Aliexpress voor beginners aanmelden

In dit favorieten lijstje kan je zoveel producten zetten als je zelf wil en beslissen tot aankoop doe je wanneer jij wil. Als er een item in je winkelmandje ligt waarvan de prijs daalt, word je daarvan verwittigd. Soms loont het dus om even te wachten met aankopen.

4. Tien tips voor gevorderden

4.1 Aliexpres in het Engels

De site past zijn taal aan het land waarin je jou bevindt. Ik zet de taal altijd terug in het Engels omdat de vertaling vaak erg lachwekkend is. Als je Engels moeilijk begrijpt, kan je uit verschillende talen kiezen die je rechtsboven kan aanduiden.

4.2 Filter per aantal bestellingen (niet op prijs)

Hierboven vermeldde ik al dat je je zoekresultaten kan filteren op prijs, aantal bestellingen, overeenkomst…. Meestal gebruik ik 2 filters: eerst sorteer ik op ‘prijs’ (van goedkoop naar duur): op die manier heb je al een overzicht welke prijs je kan verwachten voor het product je zoekt. Daarna zet ik de filter ‘aantal bestellingen’ en dan zie je welke producten het meest besteld zijn en dat betekent meteen dat het een degelijk product is.

4.3 Specificeer je zoekterm

Hoe nauwkeuriger je je zoekterm bepaalt, hoe beter je zoekresultaat zal zijn. Doe dit aan de hand van termen (bv 100% of groen…) of gebruik de voorgestelde zoektermen. Dit beperkt je lijst en je zoektijd aanzienlijk.

4.4 Kijk naar de beoordeling van de verkoper/product

Aliexpress voor beginners koper

Paranoia hoeft niet, beetje waakzaam zijn wel. Let op de feedback of de ‘score’ van de verkoper. Ook de beoordeling van het product zelf is belangrijk. Hoe meer sterren, hoe beter.

4.5 Koop geen namaak

Op Aliexpress vind je zo goed als alles wat je denkt nodig te hebben en ook wat je niet nodig hebt, maar loop niet in de ‘namaak’ val. Op Aliexpress zou ikzelf nooit ‘merken’ kopen. Vaak zijn deze namaak en dus bij wet verboden. Je hebt hierbij de kans een boete te moeten betalen aan de douane en je product nooit te ontvangen.

4.6 Wees voorzichtig met kledij

Je vindt er een hele grote keuze aan kledij: van joggingbroeken tot ondergoed. Van niemendalletjes tot trouwjurken. Opgepast: de keren dat een ontvangen kledingstuk afwijkt van de foto is niet meer op één hand te tellen. En zolang echte mensen nog niet in realtime te photoshoppen zijn, laat ik de kledij op Aliexpress wel nog even in Azië.

4.7 Slaap erover

Heel vaak is Aliexpress de beste koop. Bovenop de Action, Wibra, Zeeman of gelijk welke winkel dan ook, maar niet altijd. In het voordeel van onze winkels is toch wel de garantie. Denk na voor je iets koopt: ben je zeker dat je het in België/Nederland niet kan krijgen voor ongeveer dezelfde prijs (maar mét garantie) of wil je een product kopen dat je niet van dichtbij hebt bekeken? Goed over nagedacht? Prima: kopen maar.

4.8 Het is goedkoop, maar….

De producten zijn meestal goedkoper dan in Europa, soms heb ik al iets gekocht wat maar een kort leven is meegegaan. Een halskettinkje dat me €0,70 kostte, maar dat na éénmaal dragen al kapot was. Dan is €0,70 nog altijd te veel. Denk na, bekijk de beoordeling van het product en of je het niet erg vindt als het stuk gaat.

4.9 Spreid je aankopen, maar hoeft niet altijd

Eerder vertelde ik al dat het belangrijk was om onder €21 te blijven om invoerrechten en BTW te vermijden. Als je verschillende zaken bestelt, zorg daarom altijd dat je onder €21 blijft. Deze stelling gaat echter niet altijd op. Aliexpress is een verzamelplaats van verschillende verkopers die hun waar aanbieden dus: koop je bij dezelfde verkoper, bundel dan je aankopen tot maximum €21. Koop je bij verschillende verkopers, dan kan je gerust boven de €21 gaan want elk pakketje wordt als aparte aankoop aanzien door de douane.

4.10 Buyers protection

Elke aankoop wordt beschermd door middel van de ‘buyers protection’ dat wil zeggen dat je wel degelijk beschermd bent. Is een product niet zoals beschreven, dan kan je een ‘geschil openen’. Dit doe je via ‘bestellingen’ -> specifieke bestelling -> geschil openen (of ‘open dispute’). Zorg altijd dat je dit doet binnen de vooropgestelde termijn. Maar geen nood, je krijgt altijd een mailtje van Aliexpress als je tijd bijna om is. Zorg dat je binnen deze tijd je aankoop hebt ontvangen en je het product voldoende hebt kunnen testen. Product niet ontvangen of niet tevreden? Neem eerst contact op met de verkoper en open daarna pas een geschil. Veel verkopers willen ‘geschillen’ vermijden en doen er meestal alles aan om problemen onderling op te lossen.

Benieuwd? Ga zeker eens koekeloeren en vertel me zeker hoe het je bevallen is!