Ooit een slapende hond gezien die last heeft van nachtmerries? Zo zie ik er uit als ik slaap. Al 15 jaar lang want ik heb last van mieren, spinnen en spastische aanvallen. Of zo voelt het toch. ’t gevolg is dat mijn omgeving dan weer last heeft van mij want een Liesbeth met slaaptekort is niet het leukste ter wereld, ik kan het jou verzekeren.

Zo’n 15 jaar geleden was ik zwanger van de zoon. Naast de gekende kwaaltjes bleek ik last te hebben van een heel vervelend gevoel in mijn benen. Ervanuit gaande dat het extra baby gewicht daar de oorzaak van was, droeg ik van die steunkousen. Je kent ze wel: je oma draagt ze ook. Maar ze hielpen voor geen meter. Ik nam plicht bewust elke vitamine maar ook dat hielp niet. Het werden negen maanden beginnend in bed en eindigend in de zetel omdat slapen -of vooral het niet slapen- dan toch enkel voor mij vervelend was. Want slapen naast een spastische zwangere vrouw kan geen enkele relatie overleven.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nadat de zoon geboren was maar het vervelende gevoel in mijn benen daarbij niet verdween, schakelde ik professioneel advies in. De huisarts verwees me door naar de neuroloog (zei ik toch: spastisch). Die zat wat in me te prikken en shockjes toe te dienen waarbij ik dacht: nog liever mijn hele leven op de zetel dan maar. Restless legs heten die mieren dus. Want zo voelt het: alsof in elke rust toestand 1001 mieren een feestje houden in mijn kuiten samen met 1001 spinnen. Pijn doet het niet maar je wilt natuurlijk geen mieren feestje dus wat doe je: ongewild spastisch bewegen met je benen zodat het feestje ergens anders kan doorgaan.

Een pilletje bracht rust in het feestje in mijn benen. Maar bracht ook wat rekenwerk met zich mee: je moet het pilletje nemen 2 uur voor je gaat slapen. Dat betekent nooit meer in slaap vallen in de zetel, want je mieren waren niet tijdig verwittigd. Dat betekent spastische benen om 1u ’s nachts omdat je je pilletje om 23u vergat in te nemen. Dat betekent tijdens ’t uitgaan weten wanneer je precies wilt slapen, want 2u op voorhand moet het pilletje.

Ik geef toe, er zijn ergere dingen, maar er zijn ook minder erge dingen. Want nu werkt het pilletje niet meer zo goed. De mieren en spinnen zijn met meer en dansen harder wat betekent dat het pilletje tegen 5u30 al is uitgewerkt en het feestje in de benen gewoon herbegint. Ibiza is er in vergelijking niets mee.

Koffie, alcohol maakt het erger maar ik drink geen koffie noch alcohol. Voorbeeld-leven leid ik en toch Ibiza in de benen.

Voor de mensen die het niet kennen, ik beweeg niet met mijn benen omdat ik weg wil of nerveus ben. Ik heb last van feestjes. Iemand die weet hoe je een feestje in je benen kan stil leggen, laat het me weten want ondertussen ben ik wel uitgefeest.